Semasa nak buat meringue,TOLONG gunakan STAND MIXER/HAND MIXER,okey :)
macam sedap je :)
-4 biji telur
-3/4 cawan gula kastor
-1 sudu besar tepung jagung
-1 sudu besar cuka makan
-1 sudu teh esen vanilla
Haa!senang aje kan,itu jer bahan nak buat meringue
Atas tu gambar whip topping yg mrsdream guna (sory cik epal sbb copy gmbar awk)
Bahan topping
-1/2 cawan whipping cream
Tak tahu nak dapatkan kat mana whip topping,jangan risau,boleh dpatkan di kedai kek,mrsdream lebih suka guna whip topping yang jenis camtu,rasanya ala2 ice cream gitew..harganya murah aje ;)
Pastikan guna mixer untuk buat topping ni ye :)
Pastikan guna mixer untuk buat topping ni ye :)
Buah-buahan segar.Mrsdream just gunakan buah strawberri dan kiwi jer,kalau nak kasi menyerlah sikit,korang boleh letakkan buah anggur ataupon mangga,haa baru colourful :)
First nak buat pavlova,korang pukul 4 biji telur guna stand mixer/hand mixer.Biar kasi kembang dan berbuih2 ye.
Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.Dah masuk sedikit,pukul dgan stand mixer/hand mixer tu,buat camtu sampai habis gula kastor tu.
Pukul sampai meringue tuh jadi berkilat (macam gambar di atas).Kalau nak tahu meringue tuh dah jadi ke blom,cuba terbalikkan bekas yang berisi meringue tuh ke atas kepala.Kalau meringue tuh tak jatuh maknanya dah berhasil.
Masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla ke dalam adunan meringue,dan kacau laju2 macam zero fighter.Kena guna spatula,jangan pakai sodek buat goreng ikan tu pulak.
Lepastu,kepetepikan sekejap si meringue tuh ye,korang ambil loyang dan letak baking paper.
Lepas korang bentukkan bulat tuh menggunakan pensil,terbalikkan baking paper tuh ye.Utamakan kebersihan :)
Then,ambil meringue dan tuangkan atas baking paper tuh,dan bentukkan meringue tuh mengikut bentuk yang anda suka,ada orang buat bentuk petak tapi mrsdream lebih sukakn pavlova berbentuk bulat.
Panaskan oven dengan suhu 150C dengan 15 minit.Then turunkan suhu kepada 140C dan bakar selama 1 jam (mengikut oven masing-masing)
AMARAN:Dah masak pavlova,jangan terus keluarkan dari oven,biar kasi pavlova tu sejuk dalam oven,buka pintu sikit untuk sejukkan pavlova.Dah sejuk baru boleh keluarkan.
Kemudian pukul whipping cream tu bagi kental.Lepastu ambil spatula sapukan atas 'meringue' tu.
Selepas di tacap2 dgn whipping cream,INGAT!!jangan tacap terlalu banyak whipping cream tu dekat meringue,yang sedang2 saja ye.
Dah nak siap ni,sikit aje lagi.Korang bleh lah main tabur2 buah tapi jangan tabur suka hati plak,nanti tak cantik plak si pavlova korang tu.Kalau disejukkan dalam peti lagi rasa mantap :)
Pavlova ni rasanya manis.Luarnya rasa macam crispy crunchy gitew..dekat dalamnya rasa lembut macam marshmallow.Lepas di combine dengan wihipping cream and bua-buahan tadi,alahaii memang superbest power lah katakan,rasa sweet sour gitew.Korang boleh bayangkan lah macammna ye :)
No comments:
Post a Comment